2014. március 7., péntek

SZELEKTÍVEN!?




SZELEKTÍVEN!?


Tőlünk nyugatabbra már 30-35 éve működnek a hulladékgyűjtő szigetek. Csodák csodája, nincs kommunális hulladék a gyűjtő edények mellett. A szigetek tiszták, rendezettek. Az FKF Zrt. a háztartásokban egyre növekvő műanyag, fém, papír, üveg, alapanyagú göngyöleg újrahasznosítása érdekében a főváros minden kerületében hulladékgyűjtő szigetet létesített. A Szentlőrinci úti lakótelepen 4 helyen építettek ilyen lerakó helyet. Eleinte örültünk is neki, és ahogy kell, 5 tartályba pakoltuk a szelektív szemetet: fehér és színes üveg, műanyag flakon, fém, és papír. Az első lelkes szelektálók azon nyomban teledobálták a tartályt üres ásványvizes flakonokkal, ahelyett, hogy összetaposták volna. Így a kuka mellett egyre többször lehetet látni bezacskózott, majd zacskó nélküli üres flakonokat. A papírgyűjtő konténer is megtelt hamar, a maradék a földön landolt, így szép lassan egy rendetlen szeméttelepre kezdett a környék hasonlítani. A kialakult állapotokat az is súlyosbította, hogy gyakran dobtak ismeretlen „szemétturisták” a Szentlőrinci útról háztartási szemetet a halmokban álló szelektív szemetek közé. A kialakult kaotikus állapotokat az is tetézte, hogy hajléktalanok, egy kis bevétel reményében felborogatták az üveges és a fém dobozos kukákat, kisöpörve a tartályból az apró darabokra tört üvegcserepeket. A szemét szigetet törött üvegekből álló üvegszőnyegen lehetett megközelíteni. A heti egyszeri elszállítási alkalom kevésnek bizonyult, a hulladék és a szemét egyre több lett. A szelektív hulladékgyűjtő sziget szemét szigetté változott. Mindez az épülő református templommal szemben. Ez a látvány fogadta a Szentlőrinci útról a lakótelepre érkezőket. Ezért az önkormányzat és az FKF. Zrt. a Dinnyehegyi út és Szent László út határán felállított lerakóhelyet megszüntette. A Szent László utca – Sósmocsár utcához közel eső részén, és a LIDL áruház mellett az amúgy is hírhedten szemetes préri oldalán megmaradtak a szigetek. A szemét helyzet azóta sem javult, függetlenül attól, hogy a kertes házas övezetbe már megérkeztek a szelektív edények. Az emeletes társas házak szelektív kukákkal való ellátása folyamatban van. A társasházak némelyike még nem kapta meg az edényeket, igazából nem is bánják, mert nem tudják, hová helyezzék el. Van olyan társasház ahol 10 lépcsőházból 4-hez kapták meg a szelektív gyűjtőket. A ház egyik fele válogat a másik pedig vagy elballag a megmaradt szigetekre, vagy egyáltalán nem válogatja hulladékát. Azokban a társasházakban ahol már megérkezett az összes tartály az a tapasztalat, hogy nagyon gyorsan megtelnek, és a további szemét újabb esztétikai problémát jelent, és több munkát a házak gondnokainak. Vajon miért nem gondoltak erre az ötletgazdák? A kertes házakban jól működik a sárga és kék fedelű szelektív tartályokkal történő gyűjtési mód. Fontos azonban, hogy megfelelően darabolva, összenyomott állapotban dobáljuk be a hulladékot.
Véleményem szerint az önkormányzat a szelektív szigetek gyakori ellenőrzésével, a szemetelők, rendellenesen használók felelősségre vonásával, a hulladék szállítási szerződéssel nem rendelkezők felkutatásával megszüntethetné az illegális szeméttelepet, és a sziget úgy, mint tőlünk nyugatabbra, rendezett lehetne. A szelektív gyűjtők korláttal történő bekerítésével megakadályozhatná az edények felborítását, a guberálást! Pesterzsébet és Pestszentlőrinc önkormányzata már több helyen megcsináltatta az edények körbe kerítését.
Szelektíven gyűjteni a hulladékot a 21. században már nem jelenthet újdonságot, de a használatuk még tanulandó és gyakorlandó feladat.                                                                                                               
Mindannyiunknak törekednünk kell a lakótelepünk tisztaságának, rendezettségének javítására, hogy az itt élők még jobban érezhessék magukat!  .

Nagyistókné Ekler Éva

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése