2013. június 11., kedd

ESTV, Te drága!




ESTV, TE DRÁGA!

A 2010-es választások után nagyon örültem annak, hogy Soroksárnak is lesz helyi televíziója. Meglepetéssel tapasztaltam, hogy pályázatot nem írtak ki, hiszen akkor több társaság ajánlatából lehetett volna választani. Viszont meghívtak három társaságot, abból egy nem jött el, a másiknak nem volt jogosultsága, így értelemszerűen a harmadik lett a nyerő. Az pedig nem más, mint az erősen FIDESZ kötődésű Centrum Tv. Úgy gondoltam, hogy ezzel nem is lenne semmi baj, hisz az előző ciklusban a FIDESZ képviselői azt akarták, hogy a testületi ülésekről korrekt, vágatlan adás készüljön úgy, mint Pesterzsébeten és más kerületekben. Emiatt, és a takarékosság miatt gyakran felszólaltak.
Szóval én örültem, vártam és figyeltem!
A szerződést 2011-ben egy évre kötötték több mint 2 Millió Ft/hó, azaz évi 24.384.000 Ft összeg megfizetésére vállalt kötelezettséget az önkormányzat. Ezért a szép összegért az alább leírt feladatokra vállalt kötelezettséget a szolgáltató.

I/ Alapvető feladata beszámolni a kerület közéletéről

Ezzel szemben a valóság:

Kőbánya, Wekerle, Pesterzsébet közéletéről, műsorairól sokkal több tájékoztatást adnak,
mint kerületünkről. Megjegyzem, Soroksár az egyedüli fizető a többi önkormányzat nem fizet
a szolgáltatásaikért. Vajon miért csak mi fizetünk?

II/ Köteles a nyílt testületi üléseken felvételt készíteni, és azt vágatlanul legalább heti egy alkalommal sugározni valamint a felvétel sugárzásának időpontjait előzetesen közölni.

Ezzel szemben a valóság:

A testületi ülést éjjel 23:30-kor vetítik vágatlanul, azt is csak azért, mert a szerződésben kötelezték magukat a heti egy alkalomra. Mivel nincs a szerződésben pontosan az időpont rögzítve, ezért úgy gondolták, hogy az éjszaka a legjobb. Akit érdekel, ne aludjon, legyen éber! Másnap legfeljebb elalszik a munkahelyén. Azon kívül a felvétel életlen, a hang minőség rossz, ezért nem lehet jól érteni a képviselők hozzászólását. A jogi bizottságon megkérdeztem a Centrum Tv képviselőjétől, hogy miért csak éjjel sugározzák a vágatlan ülést. Válasza az volt „azért, mert éjfél után már nem kell a kábel szolgáltatásért fizetni. A délutáni adásért viszont kell.” Döbbenet! Havi 2.032.000 Ft-ból nem telik heti egy alkalommal a délutáni adásra. Vajon miért nem?

III./ Minden héten felvételeket készít az egy óra időtartamú műsor készítéséhez. Gondoskodik az új szerkesztett műsor heti öt alkalommal történő ismétléséről.

Ezzel szemben a valóság:

Az ESTV adása naponta 17-23 óráig látható, csütörtöktől csütörtökig. A hatvan perces szerkesztett műsort napi öt alkalommal ismétlik meg, NEM HETI, HANEM NAPI ISMÉTLÉS VAN. Ez azt jelenti, hogy hetente 35 alkalommal ugyanazt a műsort nézhetik a tisztelt érdeklődők. Önkormányzatunk heti egy órás szerkesztett műsorért fizet havi 2.032.000 Ft-ot. Vajon miért és kiknek?

IV. / Minden szerkesztett műsorban 4, a kerületet érintő témát dolgoz fel. A témák időtartama 15 perc. A teljes szerkesztett műsor 60 perc. A szerkesztett műsoron reklámokat helyezhet el.

Ezzel szemben a valóság:

A reklám a 60 perces műsoridőbe beleszámít, ráadásul a műsorban a FIDESZ által nem kedvelt személyek NEM SZEREPELHETNEK!
A 10-15 perces interjúkban nem csak Soroksárról, hanem más kerületekről is készítenek riportokat. Többek között minden héten megszólaltatják György István fővárosi főpolgármester helyettest. Miért? A fővárosi híreket más csatornákon is láthatjuk. A mi fővárosi képviselőnket, vagy országgyűlési képviselőnket miért nem interjúvolják meg a Soroksárt érintő témákban? A 60 perces műsoridőben reklámokat is elhelyeznek. Megjegyzem Kőbányáról, Wekerléről több reklámot adnak le, mint a soroksári programokról. Gyakran az éppen műsoron lévő interjúk végét vagy elejét nem láthatjuk, mert hirtelen reklámokat sugároznak. A szerkesztők közül senki nem veszi észre, hogy a vágott anyag időbelileg rosszul van feldolgozva? Mikor megkérdeztem, kapnak-e a reklámokért ellenszolgáltatást, a válasz az volt, hogy nem, de miután regionális tv-ről van szó, a környező kerületek programjait is közzé teszik, hogy a Soroksáriak is tudjanak róla. Milyen jó nekünk soroksáriaknak, hogy más kerületek műsorairól többet tudunk, mint a sajátjainkról. De mi fizetjük a mások reklámját is.
Vajon miért?
Ugye értik kedves olvasóink, hogy miért vagyok csalódott. Hiszen Soroksár lakosainak kb. 25 %-a tudja a kábel tv adásait fogni. A lakosság nagyobbik része, miután nincs kábel kiépítve, nem tud ezzel a lehetőséggel élni. Úgy gondolom, jobb lett volna, hogy ha azt az évi 24.384.000 Ft-ot a lakosság szociális támogatására fordította volna az önkormányzat. A szociális támogatások nagy része 2011-ben megszűnt. Méltányosságot, temetési segélyt, iskoláztatási támogatást eltörölték. Mindezeket a közel 25 Millióból továbbra is lehetett volna Soroksár rászoruló lakosai részére kifizetni. Ezeket a problémákat a FIDESZ képviselői is tudják, csak nem hajlandók azt elismerni.
Ilyen áron szükségünk van nekünk tv közvetítésre? Szerintem nem! Mégis a szerződés meghosszabbítása végett rendkívüli testületi ülést hívtak össze! Miért volt olyan sürgős 2013-ra szerződést hosszabbítani ugyanazokkal a feltételekkel, kötelezettséget vállalva a 24.384.000 Ft kifizetésére, úgy hogy az adás minősége, tartama nem változik, a testületi ülés vágatlan sugárzásának elfogadható időpontja nincs rögzítve az új szerződésben sem. Közlöm Önökkel, hogy a 2013-as költségvetés terhére a mintegy 25 Millió Ft kifizetését, a szerződés meghosszabbítását csak a FIDESZ képviselői és a polgármester úr szavazták meg.
A rendkívüli testületi ülés után ragaszkodtunk ahhoz, hogy az ESTV adja le pénzügyi és tevékenységi beszámolóját. Minderre egy évet kellett várnunk. Miért?! A jogi bizottság ülésén szót kértem, kérdéseket tettem fel, amit már a fentiekben leírtam. Végre ebben az évben annyit már sikerült elérnem, hogy kicsivel több soroksári programajánlót tesznek be a hirdetésekbe, több helyi lakost interjúvolnak meg, és a testületi ülés időpontját az ESTV műsorajánlójában és a Soroksári Hírlapban is közzé teszik. Kérem Önöket, írják meg erről a véleményüket vagy észrevételüket. Érdekelne az is, hogy meg vannak-e elégedve az ESTV műsorával, igénylik-e ennyi pénzért, igen vagy nem, hiszen valószínűsíthetően a fenti okok miatt drasztikusan csökken az adások nézettsége.
Hozzászólásukat a mikoimre21@gmail.com vagy a www.mikoimre.lapunk.hu honlapra írják meg.
Mikó Imréné

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése