2013. június 11., kedd

Soroksár Dalos hírnökei



Soroksár Dalos Hírnökei

Soroksárt mindig dolgos, munkaszerető emberek lakták. Tudták azonban azt is, hogy a szorgos munka mellett szükség van az értelmesen, tartalmasan eltöltött szabadidőre, szórakozásra is. A régi idők számtalan soroksári vendéglőjében – amik akkoriban a társadalmi élet színterei voltak – a törzsvendégek sok fúvós zenekart, dalárdát alapítottak.
Az 1946-os kitelepítés sajnálatos módon gyökeresen megváltoztatta a lakosság összetételét. Azonban az 1989-ig uralkodó rendszer sem tudta teljesen tönkretenni a helyi hagyományokat, tradíciókat. az esküvőkön, egyházi eseményeken azután is felcsendült a muzsika, az ének. Több egyházi kórus, és a méltán híres soroksári ÁFÉSZ férfikórus mellett megalakultak német hagyományőrző kórusok is. A 70-es években alakult Német Hagyományőrző Vegyes Dalkör után 1991-ben alakult a Soroksári Férfi Népdalkör.
A csapatot nevezhetnénk 22 fő baráti társaságának is, hiszen próbáink heti rendszerességgel szinte családias, baráti hangulatban telnek. A zene, a közös éneklés szeretete hozott össze bennünket. Ifjú tagjaink – 87-től 50-ig – jó része gyermekkora óta ismeri a Soroksáron énekelt dalok jó részét. Az énekesek zöme soroksári, vagy soroksári kötődésű, de van, aki hetente Tatabányáról, Érdről, Óbudáról utazik lelkesen a próbákra.
A rendszeres heti próba mellett évi 30-40 szereplésre hívnak bennünket, ami természetesen a kórustagok szabadidejét veszi igénybe. Mindenütt szeretettel fogadnak bennünket, és szerénytelenség nélkül állíthatjuk, fellépéseink kivétel nélkül nagy sikert aratnak.
A meghívásokat zömmel környékbeli nemzetiségi kórusoktól, német önkormányzatoktól kapjuk, de szerepeltünk már Győrben, Sopronban, Pécsett, Bécsben, és partnervárosunkban, Nürtingenben is. Természetesen rendszeresen részt veszünk a helyi önkormányzat rendezvényein, hagyományőrző felvonulásain. Évente két alkalommal itthon szervezünk kórustalálkozókat. Az utóbbi néhány évben – most már évi rendszerességgel – dalárdabált tartunk, ami – a résztvevők szerint is – mindig jó hangulatú táncest, megfűszerezve a szünetekben a vendégekkel közös dalolással.
A kórus dalaiból eddig két kazetta és egy CD jelent meg. Legutóbbi kiadványunk a Soroksári Daloskönyv, amely a leggyakrabban Soroksáron énekelt dalok gyűjteménye. Büszkék vagyunk arra, hogy a pécsi Magyarországi Néptánc Hagyományok Ápolása alapítvány által kiadott német nyelvű népdalok válogatás CD-n – egyedüli kórusként – három dalunk is szerepel, melyeket a Magyar Rádió Nemzetiségi Rádiója, az MR 4 rendszeresen szerepeltet. A Magyar Televízió Unser Bildschirm adásában is többször szerepeltünk már.
Azt hiszem, a fentiek alapján mindenki meggyőződhet arról, hogy a Soroksári Férfi Népdalkör Soroksár ismertségét, jó hírét szolgálja. Büszkék vagyunk kórusunkra és Soroksárra.

Ullmann Mihály

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése