2013. június 27., csütörtök

IRODA, VAGY KÖZFOGLALKOZTATÁS?!



IRODA, VAGY KÖZFOGLALKOZTATÁS?!


Egresi Antal és a Fidesz a választási kampányában közzétett ígéretei közül - egyebek mellett - a helyi munkaügyi központ létrehozását sem teljesítette, ezért hosszú ideig görcsösen ragaszkodott a munkaügyi központ megvalósításához. Már három alkalommal terjesztette a testület elé ezzel kapcsolatos javaslatát, amit a többség nem fogadott el. Emiatt az egyik képviselőnőjük a civil képviselőket szociálisan érzéketlennek nevezte. Hogy ki a szociálisan érzéketlen azt Önök döntsék el írásom elolvasása után!
A soroksári FIDESZ képviselők nem vették figyelembe, hogy az önkormányzat saját jogán munkaügyi központot nem létesíthet, mert ezt a törvény szigorúan szabályozza. Az önkormányzat megbízhat külsős céget pl.: Bt-t, Kft-t, a Szociális Foglalkoztatót, de csak a János utcai munkaügyi központtal szorosan együttműködve tevékenykedhetne, bármelyik megoldást választaná a képviselő testület! A megbízott cég csak önéletrajzokat, pályázatokat írhatna az állást keresők részére. Arról szó sem lehet, hogy csak a Soroksáriaknak segítsenek a pályázatok megírásában. A törvény ezt is szigorúan szabályozza, mert semmilyen különbséget nem lehet tenni az állást kereső személyek között. Értelemszerűen a soroksári önkormányzat fizetné a megbízott cég kiadásait azért, hogy minden rászoruló álláskeresőnek megírják az önéletrajzot vagy a pályázatot. Nem tudom, tudják-e, hogy a Családsegítő mindazoknak, akik valami oknál fogva nem tudják megírni, megírja helyettük. Azzal a különbséggel, hogy a Családsegítőnek ezért a munkájáért, segítségéért nem kell az önkormányzatnak fizetnie. Viszont, ha a civil, független, MSZP képviselők elfogadják a javaslatot akkor az az önkormányzatnak havi 1,5-2 millió Ft-jába kerül.  Az irodát működtetni kell, és az ott dolgozók bérét is ki kell fizetni. Ezért döntöttek úgy a „szociálisan érzéketlenek”, hogy a havi 1,5-2 millió Ft-ból csak soroksári munkanélkülieket kellene közfoglalkoztatottként alkalmazni, így legalább 10 soroksárinak lenne biztos munkalehetősége. Ezt az indokot minden alkalommal elmondták, de a FIDESZ frakció tagjai nem fogadták el, és nem akarták megérteni, hogy ezzel a javaslattal csak a soroksári álláskeresőknek segítenének az ő javaslatukkal viszont nem biztos, hogy akár egy soroksári lakos álláshoz jutna. Kérdezem Önöket kik az érzéketlenek?
A FIDESZ frakció legújabb javaslata az, hogy hat ösztöndíjas diplomást alkalmazzunk ez év szeptemberétől, egy évre a tartalék keret terhére. Az állást meg kell pályáztatni, és a pályázatnak megfelelőt alkalmazni. Természetesen nem csak soroksári kezdő diplomásoknak tudna az önkormányzat munkát biztosítani, hanem bárkinek, aki az előírásoknak megfelel. Véleményem szerint a tartalék pénzt másra is lehetne fordítani pl.: szociális juttatásokra, temetési segélyre, élelmiszer csomagra. Igaz, ezeket a juttatásokat ettől az évtől kezdve visszahozták, de a rászorultsági összeghatár olyan alacsony, hogy nagyon kevesen kaphatják meg. Talán a minimál nyugdíj összegét, ami 28.500 Ft kellene már végre törvényileg megemelni! A tartalék keret terhére nem az ösztöndíjasok fizetését kellene megfinanszírozni, hanem a segélyre szánt összeget, vagy a pénzt kellene közfoglalkoztatottak foglalkoztatására fordítani!
Az egyik korábbi polgármesteri tájékoztatóból megtudtuk, hogy idén fele akkora összeggel finanszírozza az állam a soroksári közfoglalkoztatást, mint tavaly. Korábban hiába javasolták a civil képviselők, hogy a munkaközvetítői iroda létrehozása helyett inkább közfoglalkoztatásra költsük a pénzt, nem hallgattak ránk! Miután kiderült, hogy harmadszorra sem sikerül létrehozniuk a magán munkaközvetítői irodát eszükbe juthatott a javaslatunk!
A következő testületi ülésen Kovács Attila a Fidesz frakció vezetője javaslatot tett: a közfoglalkoztatásra fordítsuk azt az összeget, amit a munkaközvetítő irodára szántunk!
A javaslatukat, amit először mi civil képviselők találtunk ki, természetesen örömmel és jó szívvel támogattuk. Jó helyre kerül így az évi kb. 20 millió Ft, amit gond nélkül elköltött volna a Fidesz frakció az iroda kialakítására, működtetésére és két alkalmazott fizetésére!
Örülünk, hogy megszavazta a Fidesz frakció az eredeti javaslatunkat. Támogatta, hogy az évi kb. 20 millió Ft-t közfoglalkoztatásra költsük el. Javaslatunk következtében 18 soroksári állástalannak lesz lehetősége közmunkára, elsősorban közterületeken.
Nem az lett volna célszerű, hogy már hónapokkal ezelőtt belássa az alpolgármester és a Fidesz frakció, inkább 18 embert, mint kettőt foglalkoztassunk közpénzből?! Döntse el Ön kedves olvasó, hogy szociálisan érzéketlenek-e azok a képviselők, akik nem akarnak magán munkaközvetítői irodát Soroksáron, de támogatják a soroksári közfoglalkoztatás növelését!  
Mikó Imre független képviselő


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése