2013. június 11., kedd

Mi lesz veled, "Drakulaház"?



 Áll Soroksár-Újtelepen egy olyan épület, amelynek sorsa szinte mindenkit nagyon érdekel. Központi helyet foglal el a lakótelepen, határozott méretével, formájával kikerülhetetlen látványossága az ide érkezőknek és az innen indulóknak.  A telepen lakóknak megszokott látvány, az Újtelepen átutazóknak pedig elborzasztó lehet. Igen, ez az elhíresült Drakula-ház, amely több mint 20 éve a lakótelep hírhedt szimbóluma. És napról-napra csak pusztul… Száraz tények az épületről: A Budapest XXIII., Újtelep u. 6. „kivett áruház” megnevezésű ingatlan kizárólagos tulajdonosa a Fővárosi Önkormányzat. Az ingatlan területe 1.839 m2, melyen mintegy 1.190 m2 alapterületű felépítmény található. Eredeti funkciója szerint az 1990-es évek elején épült lakótelep alapellátását kellett volna biztosítania az Erzsébeti Közért Vállalat üzemeltetésében, de a cég privatizálása és végelszámolása miatt nem került rá sor. Azóta is üresen áll, hosszú évek, évtizedek kellettek hozzá, hogy a Fővárosi Önkormányzat tulajdonjoga és az Állami Vagyon Ügynökségé, illetve a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt birtokjoga rendeződjön.
Február 10-én volt 1 éve, hogy a soroksári Képvisleő Testület elé került egy előterjesztés „Javaslat a Budapest XXIII., Újtelep u. 6. (hrsz.: 195271/6) ingatlan térítésmentes önkormányzati használatba kérésére” címmel.
Idézet a javaslatból:  „A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény szerint a települési önkormányzat különös feladata többek között a közművelődési tevékenység támogatása. A Szentlőrinci lakótelepen közművelődésre, közösségek közösségi tevékenységének biztosítására semmiféle helyiséget nem tud biztosítani Soroksár Önkormányzata. Javasoljuk az ingatlan térítésmentes használatának Önkormányzat részére történő megkérését közművelődési céllal.”
A kezdeményezés célja tökéletes, hiszen az idézett okfejtésben felsorolt tények sajnálattal megfelelnek az igazságnak. Soroksár-Újtelepen nincsen olyan közösségi, közművelődési tevékenységet biztosító ingatlan, amely egy ekkora lakótelep teljesen jogos igényeit kielégítené.  Pedig egyre több az olyan civil ötlet, és kezdeményezés, amely még ugyan csak fejben és meg nem valósult álom formájában már kicsinosította és berendezte ezt az épületet az Újtelepen lakók nagy örömére és megelégedésére.
Ugyanezt a cél szolgálta a 2012. májusában beadott, a Színes Város Projekt felhívására készített pályázat is a Drakula-ház kiszínesítésére. A projekt alapgondolata Vásárhelyi Győző (Victor Vasarely) 1983-ben megjelent Színes Város koncepciójára épül, melynek lényege, hogy a művészet vonuljon ki az utcára, a közterekre, és az emberek ne csak a galériákban találkozhassanak képzőművészeti alkotásokkal. Ugye milyen klassz lenne, ha minden reggel egy vidám színekben pompázó épület elől szállhatnánk fel a buszra munkába igyekezve, netán egy ráérős reggelen, a napi újságot megvéve még egy habos kávét is ihatnánk – jobb időkben habos süteménnyel kényeztetve magunkat - egy kedves kis kávézóban, netán biztosak lehetnénk abban, hogy sportolhatunk, könyvtárba mehetünk a birtokba vett épületben. A gyerekek, kamaszok állandó befogadó teret tudhatnak magukénak, ahol a kicsikre szakképzett felügyelők vigyáznak, amíg a szüleik őket érdeklő előadáson vagy tanfolyamon vesznek részt. Hétvégente pedig termelői piacon vásárolhatunk. Álmok? Meglehet. Megvalósul? Ki tudja? Ám erre vágynak lassan negyed százada a Főváros 23. kerületének egy meglehetősen nagy részét képező lakótelepen lakók. 
A kezdeményezés mindenki részéről adott, lépések is történnek – hol lassabban, hol gyorsabban, -, de addig is naponta látjuk az elhanyagolt, gazdátlan épület teleragasztgatott ablakszemeiben is a vágyat a megújulásra, a nyüzsgésre, az aktivitásra. És mégis ez a papír olvasható az épület ablakában:


Mennyivel jobb lenne, ha már Ezt olvashatnánk:
SOROKSÁR-ÚJTELEPI KÖZÖSSÉGI HÁZ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése